NIGERIA

De Rotary Foundation heeft een aparte organisatie (CADRE) waarbij experts op verschillende terreinen zich kunnen aanmelden om de Foundation te assisteren. Voor mij ligt dat op het gebied van water en sanitatie.

Door een Canadese Rotaryclub was er een global grant aangevraagd voor het plaatsen van toiletgebouwen bij 11 overheidsscholen in Nigeria.

De scholen liggen in de deelstaten Lagos en Ogun. In drie dagen tijd moest ik zo veel mogelijk locaties bezoeken en de boekhouding bekijken. Dat is door de afstanden en de permanente verkeersopstoppingen een hele klus.

Uiteindelijk heb ik daardoor maar maximaal drie locaties per dag kunnen bezoeken en bleef er voor toeristische uitstapjes geen tijd over.

“Ondanks het drukke gouverneursbestaan ben ik deze maand kort naar Nigeria geweest. Doel was om een global grant van de Rotary Foundation te bezoeken en te controleren of het geld goed was besteed.”

“Zes toiletten voor 1100 personen… beter iets dan niets…”

Ik was nog nooit in Nigeria geweest, en het was wel een ervaring. De toiletgebouwen bestonden uit twee jongens- en twee meisjes-wc’s en twee wc’s voor leerkrachten. Veel te weinig voor een school met gemiddeld 1100 leerlingen, maar iets is beter dan niets.

Tot op heden was er of géén wc of een hurk-wc zonder spoeling. De nieuwe wc’s zijn uitgerust met een waterpomp en dus waterspoeling en een gelegenheid om handen te wassen. Daarnaast zijn er septic tanks aangelegd.

Het project is heel nuttig en werd in zeer grote dank aanvaard. Het dient als voorbeeld voor de omgeving. De overvolle klassen en de gebrekkige uitrusting van de scholen hebben grote indruk op mij gemaakt.

Het leuke van mijn Interim Monitor Evaluation missie was, dat juist in deze periode bij 4 scholen de toiletten officieel werden geopend. Dat was aanleiding tot mooie bijeenkomsten met de schoolhoofden, leraren, leerlingen maar ook met officials van de deelstaat en uit het dorp.

Nu heb ik net het rapport afgerond en kijk terug op een leuke en nuttige reis.

Jan Leentvaar