Ook dit jaar organiseerden Rotary Lelystad en Rotary Batavia samen weer een zomerkamp voor jonge mantelzorgers in Lelystad.

In de week van 6 tot en met 10 juli brachten Rotarians dagelijks 28 jongeren in de leeftijd van 10 tot 14 jaar naar Surfschool Paradiso aan het Bovenwater in Lelystad om ze een weekje te laten genieten van een onbezorgde vakantie.

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die opgroeien met een familielid dat chronisch ziek of gehandicapt is of een psychische aandoening heeft. Deze situatie kan een grote impact hebben op hun leven.

Veel jongeren maken het mee; er is bij hen thuis iemand langdurig ziek. Bijvoorbeeld vanwege een lichamelijke of psychische ziekte, een handicap of een ernstige verslaving. Dat kan je vader of moeder zijn, maar ook je broer of zus of een ander familielid, zoals opa en oma.
Bij 10-20% van de jongeren is dit het geval.

De jonge mantelzorgers zijn aangedragen door Welzijn Lelystad en gaan vijf dagen surfen en zwemmen. Zo hoeven ze overdag niet thuis voor hun zieke vader of moeder te zorgen. Overnachten is er helaas niet bij, want ‘s avonds en ‘s ochtends moeten de mantelzorgers hun zieke vader of moeder weer helpen met naar bed gaan, opstaan en medicijnen.